Mivel nagyon szép csontos tarját árultak most az üzletben, ráadásul elég olcsó is, én meg szeretem a sült húsokat, úgy döntöttem, hogy ma sült tarja lesz. Lássuk, hogyan készült.
Hozzávalók:
1 kg csontos tarja
fokhagyma
újhagyma
bacon
só
bors
kurkuma
bazsalikom
majoranna
rozmaring
köretnek én párolt zöldséget készítettem, de tepsiben sült burgonyával, burgonyapürével is remek.
Elkészítés:
A húst kicsontozom, úgy, hogy szép formás tarja darabot kapjak. a húst leöblítem majd megszárítom. Bekenem fokhagymával, behintem sóval, borssal, kurkumával majd a zöld fűszerekkel és így állni hagyom 1-2 órán át szobahőn. Amíg a hús áll, előkészíthetem a köretnek valót, valamin tepsibe (én sütőzacskót használtam, de lehet egy alufóliával letakart tepsiben is sütni) előkészítek 2 szál vékonyra szeletelt újhagymát és kis kockákra vágott bacont. (Én a végén, amikor a hús megsült ebben a baconos- hagymás zaftban pároltam meg a zöldségeket). Amikor a hús elég ideig állt, egy serpenyőben zsírt hevítek, és hirtelen kérgesre (pirosra) sütöm a húsdarab minden oldalát (1-2 perc minden oldalon). Ügyelni kell rá, hogy ne villával forgassuk, ne sértsük fel a képződött kérget, mert akkor könnyen kiszárad a sütőben a hús. Amikor minden oldalát szép pirosra sütöttük, akkor az előkészített hagymára ráhelyezzük, a sütőzacskót lezárjuk, illetve a tepsire szorosan alufóliát tekerünk, hogy a hús párolódjon. Aki burgonyával szeretné készíteni az alá illetve köré szórhatja a burgonya szeleteket is.
Sütőben 200 fokon egy órán át pároljuk, majd a zacskót kivágva/ az alufóliát leszedve még 10-15 percig pirítjuk. A húst tányérra vagy vágódeszkára helyezzük és pihenni hagyjuk szeletelés előtt (nekem a pihenés alatt párolódtak a zöldségek). Tálalás előtt szeletekre vágjuk és enyhén megsózzuk.
Jó étvágyat!