Mivel kedvenc barátosnémnak ez az egyik kedvence, illetve megjegyezte, hogy szeretné ám ő ezt így megtanulni, ezért most leírom, legutóbbi lasagne-s kép mellé izzítva... Jó volt, finom volt.. állították...
Lasagne a la Kitti
Hozzávalók:
Az alaphoz:
1 csomag lasagne tészta
400-500 gramm darált hús
200 gramm sajt
kb. 2 dl házi paradicsomlé
vagy
1 db passzírozott paradicsom konzerv
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só
bors
oregano
bazsalikom
majoranna
1 evőkanál zsír vagy kevés olaj
Besamel szószhoz:
2 dl tej
100 gramm vaj
2 evőkanál liszt
só
bors
Elkészítés:
Először elkészítem a húst. A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom. A zsíron vagy olajon üvegesre pirítom (már puha, de még nem barnul). Hozzáadom a húst, fehérre pirítom, majd sózom-borsozom. Közben apróra vágom a fokhagymát, és a borsozással egy időben hozzáadom a felét, keveset a fűszerekből, ha szükséges, kevés vizet és lefedem. 10-15 percig párolom a húst, majd hozzáadom a paradicsomot és jön újabb 10 perc párolás. A végén hozzáadom a maradék fokhagymát, újra adok hozzá a fűszerekből, ha szükséges a sóból is, pár perc alatt összefőzöm, majd leveszem a tűzről, és lefedve állni hagyom.
Most jöhet a besamel. Egy kisebb fazékba kis lángra/ fokozatra állítva a tűzhelyet, felolvasztom a vajat. Amikor már teljesen elolvadt, beleteszem a lisztet, megpirítom picit és erre jön rá a tej. Hagyom picit sűrűsödni, majd jöhet bele a só, bors és ezt is félreteszem.
Ezen a ponton a mesterek lehet megköveznének, de én speciel ilyenkor egy fazék vizet teszek fel főni, ugyanis minő borzalom előfőzöm a tésztát. Igen, le lehet hurrogni. Amíg a víz felforr, lereszelem a sajtot és előveszem a céleszközt a hőálló üvegtálat amiben majd összesül a vacsora. Innentől már könnyű dolgunk van, ugyanis csak rétegezni kell. Bármilyen egyéni variáció elfogadott, az én technikám a következő:
A tál aljára szórok kevés sajtot, a hajlósra főzött tésztalapokkal befedem a tál alját, rá kevés besamel, majd erre jön vékonyan a szószos hús és újabb sajt réteg. Ezt lelkesen ismételgetjük, próbáljuk úgy alakítani, hogy körülbelül egyenlő arányban legyen a hús és a tészta benne, az utolsó, legfelső réteg nálam a hús szokott lenni, majd erre jön a maradék besamel ha van és végül egy vastag sajtréteg. Ez így egyben mehet be a sütőbe, általában akkor jó, amikor a sajt a tetején szépen megolvadt és kezd a széleken barnulni.
Tippek:
Először is, aki teheti és ragaszkodik hozzá, vegyen lasagne tésztát, én speciel maradok a lebbencstésztánál, lecsekkoltam... ugyan az.. fele áron... S betűs üzlet polcain mindkettő megszemlélhető, összetétele nem lesz eltérő...
A második tipp, hogy a darált hús jobb, ha sertés és marha keveréke, jobb az íze a végén, mint a tiszta verzióknak.
A sajt bármilyen lehet, annyit fűznék hozzá, hogy nagyobb adaghoz illetve sajtimádóknak érdemes a fent leírt mennyiséget duplázni, mert ennél a receptnél a tészta sem fogy el, két személyre készült.
Az összeállításnál leírtam, hogy hajlósra főzöm a tésztát, hát ez nem más, mint egy réteghez elegendő (aki tésztásabb arányban szeretné annak két réteghez, közéjük mehet besamel is ) tésztát beledobálunk a forrásban lévő vízbe rétegezésnél, és amikor villával megemeled már nem merev a tészta, hanem enyhén meghajlik, de még nem teljesen puha.
Azt hiszem ennyi. Kérdezni ér!!! Jó étvágyat!