Húsvéti ügyeskedésem kóstolása után, kérésre készült szülinapi torta. Nem mondom, kicsit pepecselős, kicsit türelem játék, de díszítés nélkül egész korrekt a belefeccölt időmennyiség az ízéhez képest. Na már most, albérlet van, csóróság van ergo konyhai mérleg nincs.. Úgyhogy mindent kanállal mérek.. Előre is bocsánat, bár kollégiumokban hasznos lehet.
Hozzávalók:
Tésztához:
6 db tojás
6* 1,5 evőkanál liszt
6* 1 evőkanál cukor
100 gramm vaj
Krémhez:
250 gramm krémbe való vaj/ margarin
2 tábla jobb minőségű étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
12 evőkanál cukor
4 tojás fehérje
1 csomag vaníliás cukor
Dobos-tetőhöz:
12 evőkanál cukor
1 teáskanál vaj
1 teáskanál citromlé
3 evőkanál víz
Elkészítés:
Először megsütjük a lapokat. Ehhez sütőpapírt előkap, 6 lapot levág, rá 22 cm átmérőjű kört rajzol. A 100 gramm vajat a mikróban megolvaszt. Ügyes vagy....
Én egyesével sütöm a lapokat, mivel egy sütőbe nekem itt, egy fér bele, úgyhogy most e szerint fogom leírni a dolgok menetét. Ketté választom a tojást, a sárgáját félreteszem, akár egy pohárban is jó. A fehérjéhez hozzáadok egy adag cukrot, azaz egy jó nagy evőkanál cukrot. Ezt így szépen kemény habbá verem, majd hozzáadom a félretett sárgáját, óvatosan keverem, amikor csíkokban sárga, hozzáadok 1,5 evőkanál lisztet, és egy evőkanál olvasztott vajat. Ezt szép egynemű masszává keverem, óvatosan, habos maradjon! A kapott masszát egyenletesen elsimítom a megrajzolt körben, és beteszem a sütőbe. Addig kell sütni, amíg a teteje elkezd barnulni, de még ha megnyomom a tetejét nem érzem keménynek. Ez nálam annyi időt vesz igénybe, amíg a következő lap tésztáját kikeverem. A procedúrát hatszor végezzük el, a végén kapnunk kell hat szép, vékony arany színű piskótalapot.
Amíg a lapok hűlnek az előzőleg szobahőn hagyott vajat szépen kihabosítom, azaz addig verem a robotgéppel, amíg finom, puha állaga nem lesz. A csokoládét kockákra töröm egy mélyebb tányérba és a mikróban megolvasztom, pár másodpercenként megkavarva, amikor már a java folyékony, akkor nem mikrózom tovább, csak kevergetem, amíg az egész folyékony nem lesz. Az esetlegesen megmaradt olvasztott vajat hozzáadom az olvasztott csokoládéhoz, hozzákeverem csomómentesen a két evőkanál kakaóport, és az egészet összekutyulom a kihabosított vajjal.
Na most jön a trükkös rész. A 4 tojás fehérjét a krémbe való cukormennyiséggel összekeverem, a tűzhelyre lábasba vizet teszek fel forrni, és ennek a tetejére állítom a cukros-tojásos keverékemet, azaz csípősre hevítem. Folyamatosan kevergetem, és nézegetem, nem az a cél, hogy megsüljön! Addig melegítjük így gőz fölött a keveréket, amíg azt nem érezzük, hogy kezd túl forró lenni a beledugott ujjunknak. Ekkor szépen levesszük, és mehet a robotgép alá, kemény habbá habosítjuk. Ez általában akkor éri el a megfelelő állagot, amikor már eléggé kihűlt a tál és a benne lévő massza. Amikor ez megtörtént, akkor a csokis-vajas masszát és a tojáshabot óvatosan összekeverjük, és tádááám: kész a csokoládé krémünk.
Na itt jön a macera, ami nekem se megy még tökéletesen: a dobos tető elkészítése. Kiválasztunk egy szép egyenes felszínű lapot a célra. Eldöntjük, hány szeletes legyen majd a tortánk, akár óvatosan be is lehet jelölni késsel, de semmiképp ne vágjuk át a lapot! Egy kis lábasban összekeverjük a karamell hozzávalóit és elkezdjük forralni. Akkor jó, amikor már szép karamell színű. Ekkor nagyon óvatosan, mivel a cukor baromi forró, ráöntjük a lap közepére, és egy megvajazott késsel egyenletesen elsimítjuk. Amikor már kezd szilárdulni, de még nem kemény, egy vajazott kés hátsó oldalával (tehát nem az élével) bejelöljük a szeletek határvonalait, majd amikor már kezd keménnyé válni, akkor a kés élével (ezt sem árt bevajazni) egy-egy óvatos ütéssel elvágjuk a lapot, annyi szeletre, ahány szeletesre terveztük a tortát.
Ez már az élvezetes része: az összeállítás. Ha nem akarjuk, hogy elcsúszkáljanak egymáson a lapok, és van megfelelő méretű tortakarikánk, akkor érdemes ebbe rétegezni. Lerakjuk az alsó lapot, majd a krém egy hatodával megkenjük egyenletesen. Lap-krém, lap-krém, amíg már csak egy adag krém marad, na ezt használjuk díszítésre, a torta oldalára, habrózsákra... Fantázia használata megengedett. az egész tetejére jönnek a karamellel bevont szeletek, egyenesen, vagy ferdén, ahogyan szeretnénk...
Tippek:
A 4 felhasználatlan tojás sárgát belecsempészhetjük egyesével a lapokba. Ezzel a cukormennyiséggel eléggé édes lesz, mindenki szájíze szerint változtathatja. A vaníliás cukrot én a tojás fehérjéhez szoktam hozzáadni, azon okból kifolyólag, hogy a vajjal keverve könnyen recsegős marad.
Kanalakra fel!