Előre leszögezem, ez egy saját kreálmány.... Nem követtem receptet, csak úgy lett.... Eskü, finom lett, úgyhogy bátran másolható.
Hozzávalók:
Piskótákhoz:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál olvasztott vaj
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
3 evőkanál darált dió
néhány marék apróra vágott dió
2 csomag vaníliás cukor
Krémekhez:
8 dl tej
10 evőkanál liszt
8-10 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaó
rum aroma
250 gramm krémbe való vaj
2-3 marék mazsola
Tetejére:
250 ml habtejszín
olvasztott vagy reszelt csokoládé
Elkészítés:
Először is elkészítjük a piskótákat. Az elsőhöz 2 tojás fehérjét felverjük két kanál cukorral kemény habbá, hozzákeverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a két kanál kakaót és egy kanál lisztet valamint két kanál olvasztott vajat és óvatosan összekeverjük. Ezt kisütjük. Közben ugyan így elkészítjük a vaníliás lapot is, csak a két kanál kakaó + egy kanál liszt helyett a két csomag vaníliás cukrot és két kanál lisztet adjuk a tojáshabhoz. A harmadik lap lesz a diós, ebbe megy a 3 evőkanál darált dió és egy evőkanál liszt. Amikor a tepsibe simítottuk, rászórjuk a darabolt diót a lap tetejére és így sütjük meg. Kis méretű tepsire van tervezve a recept, nagyobb tepsiben előfordulhat, hogy vékonyak lesznek a lapok, de nem kell megijedni, így sem lesz túl krémes.
Amíg a lapok hűlnek, először is kevés tejbe áztatjuk a mazsolát. A 8 dl tejet a krémbe való liszttel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a krémbe való cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tűzhelyen, állandó kevergetés mellett nagyon sűrűre főzzük, egészen paszta állagúra. Óvatosan néha meg-megkeverve kihűtjük ezt a krémet langyosra. Ekkor hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű lágy vajat, és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Figyeljünk, hogy csomómentes legyen, és egész habos, könnyű, krémes állagú, akkor jó. Amikor ez készen van, ketté választjuk a krémet. Az egyik felébe belekeverjük a kakaót és hozzá adunk kevés rum aromát.
Összeállítás előtt felverjük még a tejszínhabot kevés fixálóval ha szükséges (cukrászhab nevű készítménybe nem kell, kivéve ha betonozni akarunk vele).
Jöhet a rétegezés!!! Alulra kerül a csokis lap. Erre kanállal locsolunk a mazsolán lévő rumos tejből, majd rákenjük a vaníliás krémet. Erre jön a diós lap, aminek a csokikrém kerül a tetejére. A leszűrt mazsolát rászórjuk a csokis krémre, majd rátesszük a vaníliás lapot. Picit lenyomogjuk a lapokat minden krémezés előtt, hogy a széleket is kitöltse a krém, majd amikor az utolsó lap a helyére került, körbesimítjuk a helyenként kifolyó krémet a tortán. A tetejére jöhet a felvert hab, illetve ezzel díszíthetjük az oldalát is. A tetejére kerülhet csokireszelék, vagy rácsurgatott olvasztott csokoládé.
Jó sütést!